torsdag 7 februari 2008

Gynning och Aftonbladet

Dagens Aftonbladet har en debattartikel som gör gällande att Carolina Gynning har ett ansvar i samhället när hon tillsammans med 5:an (tv-kanalen) åker till Israel för att bli spirituellt upplyst (eller nåt). Debattören menar att det mer eller mindre är Gynnings plikt att belysa de många övergrepp som israelerna gör mot palestinierna.

Herregud. Jag är inget jättefan av Gynning. Vi klargör det. Nu. Meddetsamma. Men det är väl inte hennes plikt att bilda opinion gällande Israel/Palestina-konflikten. Även om hon är där nere.

Hon besöker vanliga människor. Musiker, författare. Ändå vill debattören att hon målar upp Palestinakonflikten åt oss. Som om vi missat det. Oups. My bad, liksom. Glömde komma till skolan den dag de nämnde konflikten, lite sådär i förbifarten. Försov mig, var förkyld, skolkade. Whatever. Det är inte så att man blir inlåst i en liten såpbubbla av okunnighet. Man vet att det begås grymheter där borta, från båda hållen.


Vad kan Gynning tillföra den diskussionen med sitt program? Lite glamour? Sug på den karamellen. Hon är liksom inte rätt person att bilda opinion. Bättre klaga på våra politiker som inte gör tillräckligt mycket. Det känns lite underligt att kräva att alla som befinner sig i området ska belysa konflikten. Speciellt om anledningen till att man är där, inte har något med konflikten att göra. Tvärtom, anser jag; att möta vanliga israeler (eller palestiner), och visa hur de är och att de inte alla ligger med bössa och granat och väntar på att kunna vräka död och förstörelse över området där grannen på andra sidan muren bor - allt detta, tror jag kan vara bra för det svenska folket att se. Att de-demonisera folket där nere. Att visa att alla israelers liv inte alltid handlar om kriget mot palestinierna.

Ur det perspektivet tror jag faktiskt att Gynning kan göra folket där nere en tjänst. Tro det eller ej.

Inga kommentarer: