Det finns många områden där det råder ojämställda förhållanden i samhället. Lika löner för lika jobb är ett exempel. Men gatuskyltar? Någonstans måste man väl ta ett djupt andetag och bestämma sig för vad det är man ville bränna sitt krut på för samhällsproblem?
Jag har blivit lite irriterad på hur jämställdhetsdebatten förts på sistone. Först var det indignationen över manlig könskvotering på svenska högskolor, trots att den förra regeringen diskuterade lagstiftad kvinnlig könskvotering; och nu med "segern" bland vägskyltarna.
Nu när jag har haft lite tid att fundera på hysterin kring manlig könskvotering, har jag kommit fram till att kvinnor har all rätt i världen att vara arga på det systemet. Jag gillar det inte heller - har varit emot det enda sedan det först började diskuteras för några år sedan som en lösning på bristen på kvinnor i svenska bolagsstyrelser. Det jag däremot inte gillar är den något tvetydiga syn som finns på ett i grunden diskriminerande system; så länge det inte diskriminerar "fel" grupp, så är det okej att använda. Detta, i stället för att göra några ansträngningar för att lösa de bakomliggande problemen i stället.
Gällande Fru Gårman kan jag däremot inte se hur jag skulle kunna tycka att det är relevant på något sätt för kvinnors situation i samhället, att personen på vägskylten har klänning.
--------
Några intressanta länkar gällande könskvotering:
Anna Larsson, SvD, skriver positivt om kvotering.
Marcela Valente, Dagen, skriver om kvotering i ett internationellt perspektiv.
Nerikes Allehanda skriver om att könskvotering kan vara emot både svensk och internationell lagstiftning.
onsdag 1 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar