onsdag 10 juni 2009

Om EU-valet

Så var EU-valet avklarat. Sverigedemokraterna kom inte dit, men Piratpartiet fick mer röster än Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Intressant. De kanske kan röra om lite i Europa. För övrigt är jag glad att en fransk lag som gick ut på att internetanvändare kunde stängas av från internet i uppemot ett år utan domstolsbeslut, körde in i veckan sedan det franska författningsrådet ansett att den stred mot den franska grundlagen. Det intressanta är att både den franska senaten och nationalförsamlingen redan antagit lagen. Men jag antar att författningsrådet är som en slags nödbroms i samhället, när folkvalda är påväg utför.

För goda reflektioner kring Piratpartiets framgångar, se denna blogg.

Sverigedemokraterna kom inte in i EU-parlamentet. Jag vet inte om jag är förvånad eller ej. Jag har fått mer reklam från SD än från något annat parti, vilket gör att jag vet vart de står bättre än något annat parti. Å andra sidan har jag nog inte trott att de skulle komma dit, med den livliga debatt som förts den senare tiden gällande IT och integritet. Om debatten hade gällt invandring, hade vi nog dock sett SD framför PP.

Det intressanta är hur tidningarna behandlar dem. Även om jag inte håller med dem i deras politik, anser jag inte att deras närvaro skulle vara en "mardröm", som Aftonbladet så fint uttryckte sig inför valet. Det är ändå svenska medborgare som röstar fram dem. Det intressanta är också hur de ständigt antas få en vågmästarroll. Om inge parti vill arbeta med dem, kommer de att arbeta med andra. Eller har vi nåt en så polariserad politisk situation, där de olika sidorna ser SD som "the lesser of two evils"? Jag tror inte det.

Tillbaka till Aftonbladets uttalande om att "mardrömen kan bli verklighet". I en annan artikel, två veckor senare, vill man inte "vill inte bidra till att förstärka Sverigedemokraternas bild av sig själva som martyrer" och tillåter dem således att annonsera i tidningen, precis som vilket annat parti som helst.

Men, är inte det inte att förstärka bilden av SD vs etablissemanget, när man utmålar dem som den europeiska mardrömen? Skriv om deras politik, och lämna skapandet av våra åsikter till oss läsare. Det är troligtvis det bästa sättet att bevisa vad de verkligen står för.