torsdag 7 maj 2009

En ny sexbrottslagstiftning

Forskare har föreslagit en ny sexbrottslagstiftning. Det är ett ganska intressant förslag, även om det inte är helt nytt. De anser att ett samtyckesrekvisit borde införas, så att rätten ska ta ställning till huruvida samlaget över huvud taget var frivilligt och inte bara om det var tilltvingat genom våld eller hot.

Tanken på samtycke har funnits tidigare, och är en del av några andra länders lagstiftning. Jag kan tycka att detta tidigare förslag är bättre än det nya, eftersom det skulle skapa en sexbrottslagstiftning som till viss del ser ut som annan brottslagstiftning: att det är brottsligt att begå vissa handlingar, även utan bevisat uppsåt.

Problemet med den nu föreslagna lagstiftningen är att den, för att citera forskarna, "... flyttar över fokus till killen så att han visar att han har gjort något för att vara säker på att hon ville [ha sex]." Det här går emot en av de fundamentala principerna i svensk rättssäkerhet: att det är åklagaren som ska ha bevisbördan; att man inte som åtalad ska behöva bevisa sin oskuld för att frikännas.

Trots detta så kan det bli intressant om det blir någon ändring av lagstiftningen - det pågår visst en översyn av den, enligt Beatrice Ask. Samtycke är ett intressant begrepp, som troligtvis skulle kunna implementeras på ett bra sätt.